… olaja nem csak hajápolásra és bőrápolásra használható?

Az arab térségben, Marokkóban, ahol ez a csoda növény terem, kecskék másznak a fa ágaira, hogy ehessék és az arab nők a tiszta olajhoz vezető úton, minden egyes részfolyamatot kézzel végeznek, ami egy sárgás, vöröses olajat eredményez.

Ez az Argania Spinosa, vagyis az Argán Olaj.

60 kg-nyi termést megtisztítanak a héjától, így 4 kg-nyi argán mandulához jutnak. Ebből a mennyiségből 20 óra alatt 1 liter olaj készül. Maga a pucolás 2-3 napig tart, majd a tiszta magvakat megpirítják és megőrlik. A megőrölt magok krémmé áll össze, melyhez apránként forró vizet adnak, aminek hatására kicsapódik a nemes olaj.

A megőrölt argán mandula egy sűrű masszává áll össze, amiből az olaj készül.

Az arabok nem csak szépségápolásra használják, hanem ebben sütnek, főznek, vagy esetleg saláta öntetként fogyasztják. Reggelihez például argán olajat, mandulát és mézet kevernek össze és lángoshoz hasonló kenyérrel eszik (sajnos receptet nem találtam). Hát nem fantasztikus? Ha adódna rá lehetőségem biztosan megkóstolnám!

A kozmetikában magas E-vitamin tartalma, antioxidánsgyulladáscsökkentő, bőrtápláló és bőrvédő hatása miatt (is) használom. Ezen tulajdonságai pozitív hatással bír az aknés bőrre, ekcémára, pikkelysömörre, kiváló a száraz bőr táplálására, hidratálására, valamint az öregedő illetve a ráncos bőr kezelésében is különösen eredményesen alkalmazható.

Hálásak lehetünk az Anya Földnek, hogy ilyen pazar és hihetetlen növényeket teremt számunkra! Hát használjuk is ki!