Hogyan hat a gránátalma a szervezetre?

Antioxidáns-tartalma a vörösboréval és a zöld teáéval vetekszik.

Fogyasztása 40%-kal csökkenti a káros koleszterinszintet és a magas vérnyomás kockázatát, de hatékonynak bizonyult az érelmeszesedés kezelésében is.

Valamennyi gyümölcs közül a gránátalma rendelkezik a legkiválóbb gyulladásgátló tulajdonsággal.

Sűrített kivonata csökkenti a porcok sérülésének lehetőségét.

Csökkenti a vér sűrűségét, ezáltal csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

Ösztrogénhez hasonló hatású hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, ezért előnyösen alkalmazható a klimax panaszok csökkentésére, például a depresszió és a csontritkulás ellen is.

Baktérium- és vírusölő, ezért többek között képes megállítani a bélrendszeri candidafertőzést, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok terjedését.

Sejtvédő hatású

Rendkívül sokoldalú gyógyhatását régóta ismerik, ezért a közelmúltban a kaliforniai Berkley egyetemen átfogó kutatás indult a gránátalma vizsgálatára. Kiderült, hogy a gyógyító hatás a gyümölcsben nagy mennyiségben megtalálható (a vörösborból már ismert) polifenolnak, vitaminoknak, nyomelemeknek, gyógyhatású molekuláknak köszönhető. A gránátalma kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás. Flavonoid-tartalma gyorsan felveszi a harcot a sejtöregedést felgyorsító szabad gyökökkel szemben, vagyis elsőrendű sejtvédő antiosxidáns – nem véletlen, hogy sokat ígérő kísérleteket végeznek vele a daganatos megbetegedések gyógyításában is.

Szépségápolásban

A gránátalma jótékony hatásait a szépségipar is kihasználja. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával a gyümölcs kivonata erősíti a bőrszövetet. A gránátalma a szabad gyökök legnagyobb ellensége, vagyis védelmet nyújt a bőr idő előtti öregedésével szemben. A titok a magokból kipréselt olajban rejlik, ami különösen jó regeneráló hatással van a 40 év felettiek vízhiányos bőrére. Hidegen sajtolt olaja rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban; ezek segítségével felgyorsul a sejtek újraképződése és regenerációja, vagyis a bőr újra simává és ragyogóvá válik, de haj- és szájápoló termékekben is csodákra képes.

Kapható
  • friss gyümölcs
  • étrend kiegészítő kapszula
  • préselt gyümölcslé
  • szirup
  • szépségápolási termékek
Felhasználása
  • fogyaszthatjuk nyersen
  • téli gyümölcssalátákban
  • kifacsarhatjuk a levét
  • joghurtba, müzlibe keverjük
  • ne főzük, mert elveszti gyógyhatását!
Tárolása

A gránátalmát erősen védi a héját, így a gyümölcsöt fagymentes, de hideg helyen akár több hónapig is tarthatjuk anélkül, hogy elvesztené értékes tulajdonságait. +2 fokon érdemes tárolni.

Forrás: http://www.mithogyankell.hu/egeszseg/49/etrend/992_hogyan-hat-a-granatalma-a-szervezetre