A következő pár sorban a kakaó hihetetlenül jó (gyógy)hatásairól olvashattok ill., hogy a kozmetikában miért is szokták alkalmazni masszázshoz, pakolásokhoz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően nagyon mélyen hidratálja a bőrt, összehúzza a pórusokat, feltölti vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

A kozmetikában idén használni fogom a kakaóport, kakaóvajat és egy különleges aromás kakaós-agyag maszkot készítek Nektek.

A pakolást szokásos módon aromavizekből, agyagból, növényi- és illóolajokból valamint virágkivonatokból keverjük ki és melegen visszük fel a bőrödre. Viszont, az agyag mellé (bio, 100% tiszta) kakaóport adok és törekszek arra, hogy a pakolás alatt a karácsony illata vegyen körül.

Mitől is lehet gyógynövény a kakaó?

Már a neve is elárulja, hogy az istenek eledele, hiszen a latin név szó szerint ezt jelenti. Az ősi kultúrák (olmék, maja, azték) rítusokhoz, szertartásokhoz, felajánlásokhoz használták. Nem egy közönséges növényről van szó. Élénkítő, frissítő hatása mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.

A magok általában lilák, ritkán fehérek, de fehér gyümölcshús veszi körül őket. A kakaóvaj a lila magban van, de ezt előbb fermentálják, szárítják, pörkölik, ezután lehet kipréselni belőle a kakaóvajat. A gyümölcshúsában nincs kakaóvaj.

Mire is jó a kakaó (belsőleg)?

Több antioxidánst tartalmaz, mint a kékáfonya vagy a vörösbor. A benne található polifenolok gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak a szervezetre. Erősíti az immunrendszert, a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó hatású.

Fontos,

ha valamilyen gyógynövény hatásairól beszélünk, akkor főként a nyers, feldolgozatlan vagy minimális feldolgozással elkészült anyagról beszélünk. A gyógynövény minősége sem elhanyagolható.

A kakaónak akkor a legnagyobb a gyógyhatása, amikor a pörkölés kíméletes és a finomítás során több jótékony hatóanyag marad a csokoládéban, ezért kerüljük az ipari tömegtermékeket, mert azokat jellemzően silányabb minőségű kakaóbabokból készítik, erősen pörkölik és adalékokkal hígítják.

Érdekesség

Régen keserűen fogyasztották, ahogyan a kávét is. Olyan hatásokat is tulajdonítottak a kakaónak, mint a kávénak. Hiszen a növény természeténél fogva, maga a nyers kakaó keserű ízű (ennek köszönhetően összehúzó hatása is van), ami a feldolgozás során ez enyhül, nem feltétlenül marad keserű a végtermék. Koffein tartalma miatt nagyon jó hörgőtágító. Ezen kívül tebromint és teofollint is tartalmaz.

Sok gyógynövénykutató (így például Albert Leung) egyöntetű véleménye szerint a ráncok egyik legjobb ellenszere a kakaóvaj. Nem véletlen tehát, hogy manapság olyan nagy népszerűségnek örvendenek az ún. csokoládés masszázsok. Nagyon jól alkalmazható még terhességi vagy hirtelen hízás, fogyás okozta stria megelőző krémekben, hidratáló krémekben, hiszen védőréteget képez és bent tartja a nedvességet a bőrben.

Érdekesség, hogy kozmetikumokban mindig illatmentes kakaóvajat használnak, a termék kakaós vagy kakaóvajas illata mesterségesen van hozzáadva. Ez a kakaófeldolgozás legdrágább alapanyaga. Nagyon stabil szerkezetű olaj, ezért hosszú ideig nem avasodik meg. Szobahőmérsékleten szilárd állapotú, olvadáspontja 34°C. Téli, hideg időben bátran használjuk a kakaó vajának ránctalanító erejét.

Fogyasszátok egészséggel és mértékkel! 🙂

Kriszti alias AromaTündér

Ez a bejegyzés egy ismeretterjesztő jellegű írás és nem minősül orvosi tanácsnak. Bármilyen probléma esetén keresd fel kezelőorvosodat.

Forrás: http://naturportal.hu