A következő pár sorban a kakaó hihetetlenül jó (gyógy)hatásairól olvashattok ill., hogy a kozmetikában miért is szokták alkalmazni masszázshoz, pakolásokhoz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően nagyon mélyen hidratálja a bőrt, összehúzza a pórusokat, feltölti vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.

A kozmetikában idén használni fogom a kakaóport, kakaóvajat és egy különleges aromás kakaós-agyag maszkot készítek Nektek.

A pakolást szokásos módon aromavizekből, agyagból, növényi- és illóolajokból valamint virágkivonatokból keverjük ki és melegen visszük fel a bőrödre. Viszont, az agyag mellé (bio, 100% tiszta) kakaóport adok és törekszek arra, hogy a pakolás alatt a karácsony illata vegyen körül.


 

Mitől is lehet gyógynövény a kakaó?

Már a neve is elárulja, hogy az istenek eledele volt egykor. Nem egy közönséges növényről van szó. Élénkítő, frissítő hatása mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik a kakaófa termése.

A termésben található fehér magvakat dolgozzák fel különféle eljárásokkal, valamint a magok közötti hártyás részből nyerik ki a növény olaját, a kakaóvajat.


 

Mire is jó a kakaó (belsőleg)?

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák

A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van, ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirinhatást” fejtenek ki.

Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.

Szív- és idegserkentő.


 

FONTOS!

Természetesen nem a cukorral és különböző mesterséges édesítőszerekkel ízesített változatokra, azaz a különféle olcsóbb csokoládékészítményekre kell gondolnunk, amikor a kakaó jótékony hatásait szeretnénk magunkon tapasztalni.

Akkor a legnagyobb a gyógyhatása, ha minél kevesebb mechanikus és kémiai reakcióval állítják elő – a zsírtalanított, különféle eljárásokkal kezelt változatok kevésbé értékesek és persze az sem mindegy, hogy a kakaót mely országból, vagy mely régióból szerezzük be. Annál értékesebb egy-egy kakaó tartalmú készítmény, minél kevesebb cukorral, és minél több kakaóval állítják elő.


 

ÉRDEKESSÉG!

Régen keserűen fogyasztották, ahogyan a kávét is. Olyan hatásokat is tulajdonítottak a kakaónak, mint a kávénak. Hiszen a növény természeténél fogva keserű ízű (ennek köszönhetően összehúzó hatása is van). Koffein tartalma miatt nagyon jó hörgőtágító. Ezen kívül tebromint és teofollint is tartalmaz, melyek természetes asztma ellenes vegyületek.

Sok gyógynövénykutató (így például Albert Leung) egyöntetű véleménye szerint a ráncok egyik legjobb ellenszere a kakaóvaj. Nem véletlen tehát, hogy manapság olyan nagy népszerűségnek örvendenek az ún. csokoládés masszázsok. Használjuk bátran a kakaó vajának ránctalanító erejét!

Fogyasszátok egészéggel és ésszel! 🙂

Kriszti alias AromaTündér

Forrás: http://naturportal.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.