… ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik.

A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfözve keserü, az éretlen termések pedig mérgezönek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kömagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúsval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon füszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt a guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjalcitrommal vagy zöld citrommal és borssalcsilipaprikával vagy tabascóvalfüszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.

A benne lévö többszörösen telítetlen zsírsavakrendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentia koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.

Délkelet-Ázsiában és Hawaii-on a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belöle. A felvágott termés húsát gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.

Az érett termésekböl sok A-B1-B2-C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kömag tejszerü nedve a levegövel érintkezve vörösre színezödik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták.

Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínüleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhetö.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bör ápolására. Sejtregenerálógyulladáscsökkentö hatású, egyaránt alkalmazható a száraz bör és az olajos seborrhoeás bör ápolásában, valamint a gyulladásra hajlamosérzékeny bör esetében is. Jó választás ekcéma, pikkelysömör, hegek, cellulit kezelésére. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Készítsétek belőle salátát, krémeket, pakolást. Fogyasszátok egészséggel!