Tudjuk mi emberek hogyan kell okosan és tudatosan napozni? Amikor ilyen népszerűek a szolik és a csoki barnaság? Most megmutatom Neked mire kell figyelned a fizikai fényvédők használata mellet is, hogy megóvd a bőrödet!

A gyógyító erő

A napfürdőzés és az emberiség egyidejű. A „kultúra” fejlődése sajnos gyakran elnyomja a természetes szükségleteket. Bár a mesterséges fény bizonyos esetekben szükséges, nem pótolhatja a napsugárzás egészségére gyakorolt hatását.

Emiatt a modern kultúra egyik végletből a másikba esik. A napfürdőzésnek sem egészséges az a formája, mikor hirtelen akarunk lebarnulni, az egészségügyi szempontból helyes napozás helyett.

A napfürdőző ember tiszta, friss levegőn tartózkodik. Jó, hogyha a bőrt közvetlenül is éri a napsütés. A napsugarak a belélegzést is mélyítik, miáltal a tüdő szellőztetése tökéletesebb, a szénsav, a salakanyag könnyebben eltávoznak. A napsugárzás melege már rövid idő után beindítja a verejtékezést, és ezáltal a bőrön keresztül távoznak el a salakanyagok. Napfürdőzés előtt és után ajánlatos lemosni a testfelületet langyos, állott vízzel vagy gyógynövény főzettel.

„A Nap az az éltető erő, az az ősorvosság, amely mindenki által hozzáférhető, és amelyet recept nélkül bárki megkaphat.”

Részlet Dr. Bucsányi Gyula – A napfény gyógyhatása és a napfürdő című könyvéből

Napfürdőzni kell, de csak okosan!

A Nap segítségével szintetizálódik bennünk a D-vitamin, felszabadulnak az öröm hormonok és regenerálódik a szervezetünk. Ma már bizonyított, hogy a magas, főként kémiai fényvédők a nap hatására káros folyamatokat indíthatnak be a bőrben.

Éppen ezért ajánlatos, hogy a naphoz hozzá szoktassuk a bőrünket. Már tavasszal is nagyon erős a napsugárzás, de rövid időre, bátran napozhatunk 10 – 20 – 30 percet, fő a fokozatosság. Így bőrünk lassan barnul és alakítja ki saját fényvédelmét.

Mik a napfürdőzés alapszabályai?
  • 11:00 és 16:00 között mindig viselj könnyű ruházatot, kalapot és csak előtte vagy utána napfürdőzz!
  • Naponta fogyassz nyers sárgarépát,  paradicsomot, és 1-1 teáskanálnyi lenmagolajat, hogy növeld bőröd ellenálló képességét!
  • Főként fizikai fényvédővel védd a bőrödet, ezáltal is egészségesen tartva azt!

Fontos, hogy mire eljön a nyaralás már egészséges, szép, lágy barna színed legyen. Így nem kell félned a leégéstől.