Az apró magban megtalálható mind a 9 esszenciális aminosav, és a quinoa egyike a legjobb fehérjeforrásnak is. Nem gabonaféle, hanem mag, tehát teljesen gluténmentes.
Ejtsd: „kinoa”.

Magas a vas-, mangán-, lizin- és riboflavin-tartalma (B12), ami stabilizálja a vércukorszintet, segít a testsúly optimalizálásában, serkenti az agyműködést, stb.

Quinoa kapható fehér,  vörös és háromszínű változatban. Viszonylag drága, de a jó hír, hogy főzve alaposan megduzzad. Egy csészényi (175 g) qiunoából megfőzve négy csészényi  mennyiség (740 g) lesz. Főzheted lábosban vagy rizsfőzőben, ahogy neked megfelel.

Miért kell a quinoát leöblíteni főzés előtt?

A quinoa-magok külsején található egy keserű réteg, a szaponin, ami a természetben megvédi a madaraktól és a rovaroktól. Ha ezt főzés előtt nem mossuk le, kellemetlen ízt ad, és hasfájást okozhat. Az előre csomagolt quinoára gyakran ráírják, hogy meg van mosva, ami remek, de azért érdemes átöblíteni egy kicsit, amíg a víz tisztán folyik át rajta.

Hogyan öblítsük át a quinoát?

A quinoa-magok aprók, tehát a nagy lyukú szűrű nem alkalmas az öblítésre, csak a sűrűbb szövésű szita. Én egy csészényi quinoát bele szoktam tenni egy nagyobbacska mérőedénybe, feltöltöm vízzel, és kanállal vagy kézzel megkeverem. Megvárom, hogy a quinoa leülepedjen, majd óvatosan leöntöm róla a vizet. Ezt hatszor vagy hétszer megismétlem, amíg a víz tiszta nem marad. Pár magvacska elkallódhat, közben, de érdemes alapos munkát végezni.

Forrás: Kelly Pfeiffer – Szuperételek: együnk egészségeset minden nap!

Az első quinoa főzés során hétszer mostam át a kis magokat. Egynél – kettőnél tovább tartott az áztatás, mint szerintem kellett volna. Így arra lettem figyelmes, hogy ezek a pici magok elkezdtek kicsírázni. Főzés közben pedig a magok áttetszővé válnak, míg a csírázott részek megmaradnak fehér színűnek.

Érdemes kipróbálni egyszer ezt az alapanyagot. Sokrétű a felhasználása. Lehet belőle süteményt készíteni, lehet salátába, levesbe tenni vagy akár önmagában köretként használni.