Indiában minden évben az indiai naptár szerinti phálgun hónap teliholdas napján, ami idén március 13-tól, vagyis mától kezdődik el, ünneplik a tavaszt! Nem véletlenül nevezik holi-nak, vagyis a színek fesztiváljának. Számomra nagyon érdekes, hogy ma voltam életemben először jóga órán, ami fantasztikus volt! Én ma így ünnepeltem a tavaszt! Nincsenek véletlenek!

Az ünneplők festékporral szórják és színezett vízzel locsolják egymást, illetve gyakran raknak ünnepi máglyákat, amelyekkel a rossz szellemeket igyekeznek elűzni.  A felszabadult ünneplés része a sikamlós tréfálkozás, ugratás akár idegenekkel szemben is. A résztvevők üdvözlik egymást és elvárás hogy ezt mindenki nyitott szívvel, az esetleges sérelmeket félretéve fogadja. Ily módon az ünnep a családi és egyéb kapcsolatok megújítására ad alkalmat.

Az ünnep kezdetén máglyát raknak a télen felhalmozódott gyúlékony anyagokból, hogy így űzzék el a rossz szellemeket, negatív emlékeket. Ezeknek jelképeként a tűzbe vetik egy démon, Holika képmását, vagy bábuját is. A tűzből visszamaradt parázzsal szent tüzeket gyújtanak, a hamuval pedig – áldásként – megjelölik a résztvevők homlokát.

A hagyomány szerint Rádhá, volt az első, aki – Krisna szeretőjeként – megfürödhetet a színekben. Az iránta való tisztelet kifejezéseként az ünneplők gyakran az ő szobra előtt énekelnek.

Boldog Holit mindenkinek!

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Holi