A damaszkuszi rózsa a 8 ősi faj egyike. Ezekből a rózsákból eredeztethető valamennyi ma élő rózsafaj. Az egyik legértékesebb illóolaj, hiszen 1 kg rózsaolajhoz 5 tonna virágsziromra van szükség. A hajnali napsütésben kézzel szedik az erőteljes illatú virágfejeket, de ennek ellenére csekély illóolaj tartalommal bír. Hihetetlen, igaz? Ezért a valódi Rosa damascena illóolaj igen drága!

Számos kultúrában nagy becsben tartják. Perzsiában őshonos, viszont megtalálható Bulgáriában, Törökországban, Iránban, Franciaországban és még számtalan helyen. Bulgáriában a rózsák völgyében nagy fesztivált rendeznek a szüretkor. A múzeumban található egy kiállított hordó, amelyben már 200 éve nem tárolnak rózsa illóolajat, mégis érződik a virág jellegzetes illata.

Ezeken a lelőhelyeken a lakosság nem csak szépségük fenntartására használják a rózsa illóolajat és aromavizet, hanem a gyógyszeres ládikájukban, a konyhában is megtalálható náluk. A rózsa kívül – belül megszépít!

Sajnos gyakran hamisítják, legtöbbször szintén virág illatú, ám jóval olcsóbb illóolajokkal. Legtöbször gerániummal és pálmarózsával hígítják.

Honnan célszerű beszerezni?

A vendégeim rengetegszer kérdezik! Ezért most ha IDE KATTINTASZ, akkor az Aroma for You oldalán olvashatsz egy fantasztikus cikket, illetve onnan meg is rendelheted a rózsa illóolajat.